Vin bun pe vreme de …blizzard. Lung prilej de ipoteze.

Gustul asta de super tuscan e minunat! Lagone 2011. Bogat si scump. La propriu si la figurat. Sunt in manhattan, new york. Si e frig si e zapada si e tare bine.
Mark, la Galli. E un tip super deschis si fain, din Michigan. Si ieri era aici si macedoneanca aia blonda si frumoasa si tare grasa. Venita acum 3 ani sa se casatoreasca cu negrul funny si slim si handsome de la bar. Blazata rau. I s-au luminat ochii cand a auzit de casa. Romania era casa vazuta de la New York. Si i s-au luminat si mai mult cand am povestit un pic de Skopje.
Toti au agitatia aia pe care o vad peste tot in lumea occidentala, goana dupa ceva, iluzia de importanta, barul ca scena, sens si placebo pentru o viata de pace si bucurie si implinire. Senzatia aia ca ceilalti au ceva mai bun ca ei. Si afirmatia de un absolut suprem: “his girlfriend is rich”. Prietena lui Mark e ceva model sau actor, e in Spania acum si filmeaza ceva cu cineva cunoscut. Aici banii nu sunt obsesie, sunt un adevar absolut.
Tocmai am povestit cu o tipa din Indiana cu ochii tristi si regret in voce, despre Thailanda si Vietnam si Cambogia. A stat 3 saptamani in Chiang Rai si Chiang Mai si Bangkok si Hanoi si Halong Bay. Ce interesant. S-a auto-introdus in discutie dupa ce m-a auzit vorbind cu Mark despre Laos.
Amintirea unei atingeri de libertate, de viata adevarata, sau macar o sclipire a ei, o facea sa isi vada viata intr-o lumina. O lumina orbitoare. Si intristatoare. Pentru ca jugul e acolo, pe umerii ei. E jugul unui compromis care a deschis usa la un milion de altele, si nici nu trebuie sa fie mari, e suficient sa fie multe. Si sa fie frica. Frica sa pierd confortul vietii de robie. O robie mai buna ca a altora, care o face cumva explicabila. O justifica.
Imi place tare de tot chestia asta cu barurile si discutiile de la bar. O comunitate. Cere deschidere si tact. Ca sa apara si necesara inchidere. A-l coplesi pe celalalt. A abuza de deschidere. Tactul se invata. E un ritm. E un pas pe spirala. Si ca o bataie de metronom. La inceput rara si ampla si mai apoi sacadata si rapida ca o mitraliera. Ramanand totusi un ritm, un du-te-vino, o salsa sau poate un tango. Nu mai imi place tango-ul. Tango-ul ce-l vad la noi, in Cluj si pe alocuri. Da’ de loc. Tango-ul e despre pasiune nu despre pasi! E semn ca trebuie sa fac ceva. Un lucru cu adevarat nou. Sa ma intorc undeva. Pentru prima data. Viata ca re-intoarcere. Cine ar fi crezut. Imbatranesti, Dragos? De intinerit sigur nu intineresti si cararea aia larga, in forma de potcoava, ce se intrezareste pe crestetul tau zburlit si prins in off-side in fiecare dimineata de caine o confirma cu varf si indesat. Dar nu-s convins ca imbatranesc. Poate dupa ce ma intorc prima data. La buenos aires. Pentru vin, vita si tango. De ala adevarat, cu multa, enorma, pasiune si cu o tehnica invizibila, cel putin pentru un necunoscator ca mine. Pasiune, mon cher. Pasiune latina nu metronomie nemteasca. Parisul Americii de Sud.
Ups, am zis metronomie?! :). Cine se indragosteste de scheletul femeii iubite? Si totusi el e acolo si fara de el pasiunea si delicatetea si dulceata supunerii ei provocatoare mereu si totusi la fel de mereu feminina nu s-ar mai ivi. Il iubim fara sa stim si fara sa-l vedem si pentru ca nu-l vedem. Asa-i si cu tango-ul. :). Multa filosofie ca sa spun un lucru simplu. Profesorii de tango din cluj ar trebui sa (se) iubeasca mai mult, sa se abandoneze vietii lor autentice, si sa exerseze pasi mai putin. Asa, de la un complet necunoscator, de din afara. Dar mi-aduc aminte, vag, ce vazui in San Telmo cartierul ala drag de tot din Buenos Aires. Atat de vag ca teama mi-e ca va trebui sa revad. Sa intru mai in detalii. Ca sa ma patrunda si ele pe mine. Si scriu asta la bar, la Galli, in Lower East Side, Manhattan, NY, in orasul care nu doarme si in care strazile nu au nume (de obicei, da’ asta pe care stau are si, ce sa-i fac, nu mi-aduc aminte care e :)). Un oras coplesitor din toate punctele de vedere. Ultima noapte din 4. Minunata experienta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ajuta-ma sa scap de SPAM. Completeaza raspunsul mai jos * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.