Logos de Centenar. Primul cuvant. Ardeal

Ce insemna Ardeal? De ce e corect Ardeal, nume vechi, autohton, si nu Transilvania, nume artificial, inventat in Evul Mediu? De ce noi romanii avem toate motivele sa fim mândri de Ardeal si cum numele Ardeal, e el insusi dovada vie a continuitatii din vechime a romanilor in țara asta de la geti la celti la daci la valahi/rumâni pana azi.

Cea mai veche radacina lexicala a Ardealului, in Europa, in afara de limba romana, o gasim in celticul Arduenna „pădure”, de fapt pamant inalt impadurit. Radicalul “ard” il regasim in toponimia europeană din plin, in exact acest sens, de pamant impadurit, pamant inalt (deal) impadurit. In Franta, avem podisul inalt, deluros, impadurit Ardennes si la fel, in sudul Frantei, tinutul Ardeche. Mai avem Ardilliers, Ardileux si altele. In Scotia, zona arhaica, sa ii zicem celtica, sunt nenumarate localitati si locuri care contin ard in nume, pomenesc doar Ardalanish, pe Mull island si Ardchattan pentru limpezimea formei lexicale in care putem intui ca inseamna “ al ardalenilor” si “cătunul de pe deal”. In Irlanda, celti din tata in fiu, avem de asemenea nenumarate exemple, din care pomenesc doar Ardilea, Ardoone, Ardfield, Ardfinan, Ardmore. In Spania, cea a celtiberilor avem Ardales, Ardines, Ardol. Aceeasi forma, acelasi sens. Ardale. Ardeal. Deal impadurit. Mai gasim multe alte exemple in Europa, dau doar cateva: Arda in Bulgaria, Årdal in Norvegia, Ardea in Italia si foarte multe altele in Asia, mai ales Iran, India, dar nu voi insista pe ele, nu acum.

Foarte interesant insa e faptul ca daca luam in calcul ipoteza ca numele sa fie maghiar, din radacina erdö, insemnand padure, gasim acelasi inteles, Erdely insemnand, pe filiera erd-hely, loc, pamant impadurit. Cu siguranta ca asta insemna. Doar ca, dupa cum veti vedea mai jos, e un nume imprumutat de maghiarii vorbitori de o limba non-indo-europeana de la autohtonii pe care i-au gasit in Ardeal. Pentru ca pamant in limbile germanice se zice asa: erde in germana, aarde in olandeza, Äerd in luxemburgheza, ierde in frizona occidentala, earth (ărth, ărt/d) in engleză. Modificarile fonetice sunt evidente: ard-ărd-aarde-eărd/t—erd, cu Turda insemnand cel mai probabil, thă-ărd. Din limba veche in celtă in germana/saxona/engleza, toate limbi asa numite indo-europene, inrudite nu doar prin cuvinte si structuri lexicale ci prin sangele si radacinile si albul pielii celor care le vorbeau, toate comune, in ciuda pronuntiilor diferite, limbi impleticite dupa Babel, pronuntii diferite dar inteligibile intre ele si ducand toate la fondul comun.

Dar sensul real al Ardealului e altul, mai vechi, mai plin de sens, mai aproape de sacru si de origini. Ardeal vine de la a ara. Cu adevarat. Arienii sunt cei ce ară, cei ce stapanesc agricultura, au stiinta extrem de complexa de a produce cerealele, carbohidratii, cel mai greu de gasit nutrient in natura. Arienii sunt inventatorii hi-tech de acum patru mii de ani, dupa cum zice Jawaharlal Nehru, in Descoperirea Indiei, cei ce avand posibilitatea de a produce carbohidrati aveau, implicit, putere fizică. Sa stapanesti deodata, impreuna, intr-un concept articulat animalele, lemnul, fierul, pamantul, plantele, ciclurile naturale asta inseamna a fi avansat, nobil, arian, fiind întamplator si albi si blonzi.

In engleza veche, Old English, se pastreaza numele plugului vechi, primar, asa-zis usor, din lemn cu brazdar de lemn, sau bronz, tras de o singura pereche de animale sau chiar de om. Numele este Ard. Sa ne apropiem un pic de boii ăstia ai nostri de povara, pusi in jug de arieni. Ar-ienii ar-au. Țăran, arian, nobil erau in vechime si, in sens sacru, sunt in continuare, sinonime. In sanskrita artha, ar-tha, tha-ar, the ar (nu insist aici, acum, asupra halucinantului articol hotarat dar in postarile urmatoare il voi explica), the ar, ar inseamna dreptate, adevar aplicat, faptuire dreapta, munca (or-ge), dreptate (or-to) in greaca. A ara. A face. Legatura cu ța-ra/za-ra, ța-ran/ză-ran, terra/the-ra, zărand, ultimul fiind si o localitate de munte din iran nu numai una la noi) e intuibila. Iar faptuirea, artha, e the ar, ar-the, ar-dă, Ard. Plugul englezilor din vechime, numele dat inainte de plough (plow), numele primelor noastre pluguri pastrat in limba engleza, limba halucinant de inrudita cu a noastra, da, asa cum vom vedea in postarile urmatoare.

Ardeal apartine aceleiasi radacini etimologice ca forma indiana veche “ardhuka” “a prospera”, ardica/a rădica in romana, si forma albaneza “ardh-” care cu extensia “na” a dat “ardhuna” insemnând “profit” “castig”, productie, recolta, rezultatul aratului. Foarte interesant ca si in maghiara recolta se zice aratas, ad literam, din arat. Tot de la ar si arat, vine arie, arina, care articulate devin the/ză/ț-arina, țarie/țară si țarină, de la suprafata pe care se ara, si incet sensul a devenit de suprafata.

Am vazut ca in celta ard insemna deal impadurit, in germana erde e pamamt, in engleza la pamant ii zice earth, cu pronuntia ărt sau ărd, cea moderna ărth/ærth (citit ca un ă combinat cu e). Ărt, adica ărd, ard pronuntat taraneste, asa cam cum ar zice un morosan sau un moț sau un momârlan. In engleza si in daca veche si in celta si in romana ard inseamna pamant. Si ajunge. Nu cred ca mai trebuie argumentat in plus ca Ardeal e un nume foarte vechi, din limba veche, ca Erd-hely care inseamna loc impadurit in maghiara, limba non indo europeana, e un nume gasit la noi si imprumutat si ca sensul vechi si adevarat al Ardealului, mai vechi decat cel celtic de loc deluros si impadurit, e exact de locuri, deal(uri) bune de arat, Ardeal. In engleza avem cuvantul dale, pronuntat deil, deal, care inseamna o vale pe dealuri si in sensuri mai vechi inseamna deal, per se. In engleza Ardeal ar insemna astfel “earthdale”, pronuntat Ărtdel. Dealuri de pamant, udate de ape si bune de arat.

La multi ani Romania Mare! La multi ani, români! Si la multi ani tuturor cetatenilor români care aleg sa sarbatoreasca impreuna cu românii. Avem de ce. Român insemna in raman, rama-an, om al pacii. Dar vom vedea mai multe zilele urmatoare. Multumim lui Dumnezeu pentru pace si pentru toate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ajuta-ma sa scap de SPAM. Completeaza raspunsul mai jos * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.