Fitzcarraldo. Un film pentru oameni cu vise

Klaus Kinski face un rol mare intr-un “Fitzcarraldo” urias cat cel mai bun film al lui Werner Herzog. E el insusi. Nebun si nobil, inadecvat si zdrobitor, idealist si victorios. Complicat pana la perversiune. Intens.
Fitzcarraldo e filmul unui vis.

Un vis ce se transforma sub ochii mei din nebunie in ideal apoi in obiectiv, apoi in strategie si plan apoi intr-o punere in practica sisifica si apoi, intr-un coplesitor esec, aparent, si apoi in vis devenit realitate.
Cand Marius mi-a adus prima data filmul, in una din serile de cinemateca de Floresti aproape saptamanale in acei ani, seri de initiere in arta filmului pentru mine (care, la acel moment, in adancul inimii inca preferam un film “bun” de actiune unui film de arta) ne-a avertizat, pe mine si pe Mihai, ca e un film mare.
Deschiderea este un constrast. Acelasi contrast ce va da nota intregului parcurs, intre finetea si eleganta si emotiile intense dar rafinate ale operei si viata vibranta si densa si adanca dar salbatica a junglei amazoniene. Opera si jungla. Si un om venit 800 de km cu o barcuta pe Amazon ca sa il vada, la sa il auda, la Manaus, pe Caruso. Un om cu o obsesie, cu un vis, cu un ideal. Si o iubita care ii sprijina orice nebunie. Opera in jungla. Si visul devine obiectiv.
Si apoi totul in jur incepe sa convearga. Si imposibilul devine posibil!
Si e filmat magistral. E in sine un documentar al junglei amazoniene peruane si a vietii ce vibreaza asurzitor de verde. E un documentar al unui proiect nebunesc ce include catararea la propriu a unui vapor pe un munte. Lucrul a fost facut in realitate si de adevaratul Fitzcarraldo, personaj real asa cum apasator de real e si orasul amazonian Puerto Maldonado (Portul blestemat). Doar ca vaporul din realitate a fost mult mai mic decat cel de la filmari(!).
Fitzcarraldo imi arata cum odata ce visul visat devine obiectiv si ma dedic lui cu toata fiinta mea chiar si esecul imi deschide calea spre infaptuire.
Opera si Amazon. Si Caruso. Si Klaus Kinski si Claudia Cardinale. Si Herzog.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ajuta-ma sa scap de SPAM. Completeaza raspunsul mai jos * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.