Evagrie, simplu despre lucruri complicate…

“Urmand unei vechi traditii platonice, inca demult increstinate, Evagrie considera ca “sufletul rational” are 3 parti, facultati, puteri: intelegatoare sau rationala sau cunoscatoare (logistikon), manioasa sau irascibila (thymikon), poftitoare sau concupiscenta (epithymetikon).

Ultimele doua constituie partea irationala a sufletului, “partea patimasa” pentru ca prin aceste doua facultati irationale obisnuiesc sa-si faca intrarea patimile, in ele insele a-logice, i-rationale ba chiar anti-rationale.

Intelegerea e organul “intelectului” (nous) al locului chipului lui Dumnezeu in timp ce prin celelalte doua facultati irationale, legate de trup, sufletul detine un “organ” prin care patrunde in lumea materiala sensibila…corporala, pe care altfel nu am putea-o percepe. Intelectul insa e menit sa contemple ratiunile (logoi) ascunse in intreaga creatie si care asemenea unor “litere” dau marturie despre Cuvantul creator al lui Dumnezeu si vor sa ne calauzeasca spre El.

Desi fiecare are domeniul ei de actiune fiecare din cele trei se raporteaza la celelalte si se influenteaza reciproc. Astfel potrivit ordinii creatiei pofta nazuieste spre bine, spre virtute in timp ce irascibilitatea se lupta pentru aceasta impotrivindu-se cu energie raului, adica demonilor. Numai daca aceste doua facultati irationale actioneaza “potrivit naturii” (kata physin), potrivit menirii date lor de Creator, intelectul se poate dedica netulburat contemplarii creatiei. Daca insa ele se misca “impotriva naturii” (para physin), aceasta armonie este perturbata.”

Extras din Gastrimarghia sau nebunia pantecelui…plecand de la scrierile avvei Evagrie Ponticul

Minunat de simplu spus. Si ce complicat e de fapt sa explici o lume extraordinar de complexa, din care noi percepem numai o frantura lineara in loc de x dimensionala. Si pe care n-o vedem…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ajuta-ma sa scap de SPAM. Completeaza raspunsul mai jos * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.